Achteruit lopen: de vergeten sporttrend met verrassende voordelen

Evy Lindemans

Achteruit lopen: de vergeten sporttrend met verrassende voordelen

De 19e eeuw was een tijd van innovatie en ontdekking op vele gebieden, waaronder die van gezondheid en fitness. Een bijzondere trend uit die tijd, die helaas in de vergetelheid is geraakt, is achteruitlopen of retro-walking. In dit artikel duiken we in deze ongebruikelijke maar uiterst interessante activiteit, kijken we naar de geschiedenis ervan en bespreken we de vele voordelen die het biedt voor lichaam en geest.

Ontstaan en geschiedenis van achteruitlopen

Het idee achter achteruitlopen zou zijn ontstaan ​​in het oude China, waar het aanvankelijk werd beoefend door Taoïstische monniken als een manier om harmonie te bereiken tussen lichaam en geest. Al snel verspreidde zich het woord over de voordelen ervan en werden andere culturen nieuwsgierig naar deze vorm van bewegen.

In de 19e eeuw beleefde achteruitlopen een opleving in populariteit onder de elite van Europa, vooral in landen zoals Frankrijk en Engeland. Edellieden zouden hun ogenschijnlijk bizarre wandeltechniek demonstreren tijdens sociale bijeenkomsten en zelfs wedstrijden organiseren om te zien wie het snelst achteruit kon lopen.

Wat maakt achteruitlopen zo speciaal?

De fysieke voordelen

Achteruitlopen, of retro-walking, is veel meer dan een excentrieke manier van verplaatsen. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze vorm van bewegen op verschillende manieren gunstig kan zijn voor onze fysieke gezondheid.

  • Versterking van spieren en gewrichten: Door achteruit te lopen worden andere beenspieren aangesproken dan bij regulier wandelen. Dit alles resulteert in betere balans, sterkere enkels, knieën en heupen.
  • Beter evenwicht: Achteruitlopen daagt ons evenwicht uit en verbetert het hierdoor na verloop van tijd.
  • Verminderde belasting op de gewrichten: Mede dankzij de grotere spieraanwending, wordt de impact op de gewrichten eerlijk verdeeld en zodoende verminderd.
  • Meer calorieën verbranden: Achteruitlopen kost meer energie (en verbrandt dus meer calorieën) dan vooruitlopen, voornamelijk omdat het minder efficiënt is en we niet gewend zijn aan deze beweging.
Achteruit lopen: de vergeten sporttrend met verrassende voordelen
Achteruit lopen: een 19e-eeuwse sporttrend met vele voordelen

Gemoedstoestand en cognitieve functie

Naast de fysieke voordelen zijn er ook aanwijzingen dat achteruitlopen goed kan zijn voor onze geestelijke gezondheid. Diverse studies tonen aan dat preventieve factoren voor stress worden gestimuleerd door achteruitlopen.

Eén studie besprak zelfs dat retro-walking een positief effect kan hebben op ons slaappatroon, doordat deelnemers in die specifieke studie melding maakte van verbeterde slaapkwaliteit en -duur.

Hoe begin je met achteruitlopen?

Achteruitlopen is gemakkelijk te implementeren in je dagelijkse routine. Je hebt geen extra apparatuur nodig om eraan te beginnen, hoewel het dragen van geschikte schoenen wordt aanbevolen. Volg deze stappen om stapsgewijs bekend te raken met deze oude sporttrend:

  1. Oefen op een vlak en veilig terrein: Begin op een rustige plaats waar je weinig obstakels tegen zult komen, zoals een park of lege parkeerplaats.
  2. Neem kleine stapjes: Start met kleine passen en breidt dit geleidelijk uit naarmate je zelfvertrouwen groeit.
  3. Betrek je armen en rug: Move your arms and shoulders as you walk backward to involve the entire body in the exercise.
  4. Wees alert: Stay vigilant with your surroundings, turning around now and then to ensure that there are no obstacles in your path.
  5. Vraag iemand om hulp: Schakel vrienden of familieleden in om je te begeleiden tijdens jouw eerste achteruitloop sessies, zodat ze je kunnen waarschuwen voor eventuele obstakels.

In het begin kan achteruitlopen ongemakkelijk, uitdagend en zelfs gênant aanvoelen. Echter, door regelmaat en toewijding zal deze nieuwe vorm van beweging steeds natuurlijker aanvoelen. Wie weet, misschien neemt achteruitlopen binnenkort zijn rechtmatige plaats weer in als de nieuwste oude sporttrend in ons moderne tijdperk!

Bordewijk » Achteruit lopen: de vergeten sporttrend met verrassende voordelen