De magie van baking soda: wasgoed bleken met de hand

Evy Lindemans

De magie van baking soda: wasgoed bleken met de hand

Het is een wondermiddel dat in vele huishoudens aanwezig is: baking soda. In de keuken wordt het vaak gebruikt als rijsmiddel. Maar wist je dat het ook heel effectief kan zijn voor het bleken van je wasgoed? In dit artikel ontdek je hoe je baking soda inzet om je kleding en ander textiel met de hand te wassen en te bleken.

Wat maakt baking soda zo bijzonder?

Baking soda, ook wel natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd, is een witte kristallijne poeder die veelzijdig toepasbaar is. Het is een natuurlijk mineraal dat afkomstig is uit verdamping van waterbronnen. Baking soda staat bekend om zijn alkalische eigenschappen, wat de pH-waarde verhoogt. Hierdoor heeft het de capaciteit om vuil en vlekken los teweekstellen, kleuren op te frissen en nare geurtjes te neutraliseren.

Een milieuvriendelijk alternatief

Het grote voordeel van baking soda in vergelijking met chemische bleekmiddelen, is dat het milieuvriendelijk is. Het bevat geen agressieve chemicaliën en laat geen schadelijke stoffen achter. Bovendien is het niet giftig. Dat maakt baking soda een veilige keuze voor zowel mens als milieu.

Stappenplan: wasgoed bleken met baking soda

Het bleken van je wasgoed met baking soda is heel eenvoudig. Volg onderstaand stappenplan om zelf aan de slag te gaan:

  1. Maak een sopje. Vul een emmer, gootsteen of bad met lauwwarm water.
  2. Voeg baking soda toe. Los per liter water ongeveer twee eetlepels baking soda op. Roer goed door totdat het volledig is opgelost.
  3. Doe je wasgoed in het sopje. Zorg ervoor dat alle kleding en textiel volledig ondergedompeld zijn en geef extra aandacht aan vlekken door ze even goed in te wrijven met de oplossing.
  4. Laat het weken. Laat je wasgoed minimaal 30 minuten tot maximaal enkele uren in het baking sodasopje liggen. De inwerktijd hangt af van de hoeveelheid vuil, vlekken en vergeling die erin zitten. Check tussendoor of coloring al frisser oogt. Je moet rekening houden met het feit dat langere tijd soms nodig is.
  5. Wring uit en spoel af. Haal je wasgoed uit het sopje, wring het overtollige water uit en spoel het daarna grondig af met schoon, koud water.
  6. Droog je wasgoed. Hang je wasgoed te drogen zoals je gewend bent. Het liefst in de buitenlucht, want zonlicht heeft ook een natuurlijk blekend effect.

Tips & trucs voor het beste resultaat

  • Baking soda kan gecombineerd worden met andere natuurlijke schoonmaakmiddelen, zoals azijn of citroensap. Dit zorgt vaak voor een nóg beter blekend en reinigend effect. Voeg bijvoorbeeld tijdens stap 2 een scheutje azijn toe aan het water, of wrijf vlekken eerst in met citroensap alvorens deze in het sopje te leggen.
  • Voor extra vieze was of hardnekkige vlekken kun je ook overwegen om tijdens stap 4 heet water te gebruiken.
  • Zorg ervoor dat je kleding en textiel kleurecht is voordat je ze gaat bleken met baking soda. Doe dit door op een onopvallende plek wat baking sodasopje aan te brengen en na enkele minuten uit te spoelen. Als er kleur afkomt, weet je dat het niet geschikt is om verder behandeld te worden met de baking soda.

Het ruime toepassingsgebied van baking soda in huis

Naast het bleken van wasgoed, leent baking soda zich als goed schoonmaakmiddelvoor allerlei huishoudelijke klusjes. Denk hierbij aan het ontstoppen van afvoerputjes, het verwijderen van kalkaanslag en het reinigen van tapijten. Zorg er dus voor dat je altijd een voorraadje baking soda in huis hebt, want de mogelijkheden zijn eindeloos.

Watervlekken in glazen verwijderen

Baking soda is ook een effectief middel om watervlekken uit glazen te krijgen. Maak hierbij een dikke pasta van baking soda en water en breng dit aan op je glazen. Schrob ze met een zachte borstel en spoel daarna grondig af onder stromend water. Je glazen zullen weer stralen als nooit tevoren!

Muffe geurtjes bestrijden

De alkalische eigenschappen van baking soda maken het tot een uitstekende geurvreter. Strooi bijvoorbeeld wat baking soda in de bodem van je prullenbak of in je sportschoenen om nare luchtjes te neutraliseren.

Een nieuwe wereld van schoonmaken gaat open

Zoals je kunt zien, biedt baking soda talloze mogelijkheden voor het reinigen en bleken van textiel en andere huishoudelijke zaken. Dus twijfel niet langer en probeer zelf de kracht van deze natuurlijke wondermiddel Joy. Voor je het weet wil je niet meer zonder!

Bordewijk » De magie van baking soda: wasgoed bleken met de hand