Het verwelkomen van een nieuwe puppy in huis is zonder twijfel een spannende en leuke ervaring voor elke hondeneigenaar. Echter, wat de meesten niet weten is dat het begin van een leven met de nieuwe viervoeter ook gepaard kan gaan met een minder vrolijk fenomeen, namelijk de puppy blues. Dit artikel helpt u te begrijpen wat de puppy blues precies zijn, hoe ze ontstaan en wat u kunt doen om hiermee om te gaan.
Wat zijn de puppy blues?
De puppy blues verwijzen naar een gevoel van verdriet, stress of overweldiging dat een eigenaar kan ervaren kort nadat ze hun nieuwe pup hebben verwelkomd. Hoewel dit misschien onverwacht lijkt voor nieuwe eigenaren die blij zijn om hun harige vriend te verwelkomen, kunnen er verschillende factoren bijdragen aan de opkomst van deze emoties. Hieronder vermelden we enkele redenen waardoor de puppy blues kunnen ontstaan:
- De grote verantwoordelijkheid die komt kijken bij het zorgen voor een levend wezen;
- Een verstoring van routine en slapeloze nachten;
- Zorgen over de gezondheid en het gedrag van de puppy;
- Financiële druk zoals dierenartsrekeningen en benodigdheden;
- Gebrek aan tijd voor jezelf en sociale interactie.
Het is belangrijk op te merken dat de puppy blues een normale respons zijn op veranderingen in uw leven. Met de juiste mindset, aanpak en advies kunnen deze gevoelens verminderd worden en kunt u volop genieten van het hebben van een hond als huisgenoot.
Hoe geraak ik van de puppy blues af?
Tips om beter met de puppy blues om te gaan
Als u zich momenteel overweldigd voelt door de komst van uw nieuwe huisdier, zijn hier enkele tips die u kunnen helpen om om te gaan met de puppy blues:
- Accepteer uw gevoelens: Het is cruciaal om te erkennen dat wat u nu doormaakt normaal is, en dat veel andere hondeneigenaren soortgelijke emoties ervaren. Geef uzelf toestemming om verdrietig of gestrest te zijn en besef dat deze gevoelens tijdelijk zijn.
- Zoek steun bij anderen: Deel uw ervaring met vrienden, familie of online community’s voor hondenbezitters. Er zijn talloze groepen waaraan u zich kunt aansluiten waar mensen elkaar ondersteunen en tips uitwisselen voor dit soort situaties.
- Verdeel taken en vraag om hulp: Als u samenwoont met een partner, familielid of vriend, zorg er dan voor dat u de zorg voor uw pup eerlijk verdeelt. Als u alleen woont, aarzel dan niet om vrienden of familieleden om hulp te vragen bij het uitlaten van de hond of het verzorgen van uw huis.
- Wees geduldig: Hoewel het lastig kan zijn, zult u in de loop der tijd leren hoe u moet omgaan met de behoeften en het gedrag van uw puppy. Geef uzelf tijd en ruimte om deze nieuwe rol aan te nemen en herinner uzelf eraan dat dit proces tijd kost.
- Zorg voor uzelf: Probeer wat tijd vrij te maken voor zelfzorg. Dit kan betekenen dat u een wandeling maakt zonder uw pup, naar de sportschool gaat of gewoon ontspant met een boek of film.
Educatie en training als preventie van de puppy blues
Sommige eigenaren hebben baat bij het volgen van hondentraining cursussen, workshops en seminars, om effectieve handvatten te krijgen voor het opvoeden van hun puppy. Deze educatie stelt u niet alleen in staat uw hond sneller goed gedrag aan te leren, maar kan ook uw band versterken waardoor veel stress wordt weggenomen.
De fundamentele vaardigheden die tijdens deze cursussen worden aangeleerd, zoals zindelijkheidstraining, socialisatie, basiscommando’s en wandelen zonder trekken, kunnen helpen bij het verminderen van enkele problemen waarmee nieuwe hondeneigenaren worden geconfronteerd.
De veelvoorkomende misvattingen over de puppy blues
Ondanks dat het een reëel fenomeen is, bestaan er enkele veelvoorkomende misvattingen over de puppy blues. Een paar van die misverstanden zijn:
- Puppy blues zijn ongebruikelijk: In werkelijkheid ervaren veel nieuwe hondeneigenaren de puppy blues. Het erkennen van dit gevoel als normaal kan helpen om het taboe te doorbreken en meer openlijk over deze uitdagingen te praten.
- Alleen zwakke of ongeschikte eigenaren krijgen last van de puppy blues: Dit is simpelweg niet waar; zelfs de meest ervaren en toegewijde eigenaren kunnen momenten van stress, zorgen of verdriet ervaren na het verwelkomen van een nieuwe pup in hun leven.
- Na enkele weken zullen de puppy blues vanzelf verdwijnen: Hoewel sommige mensen zich vanzelf beter gaan voelen na verloop van tijd, moet u misschien actieve stappen ondernemen (zoals het toepassen van enkele eerder genoemde tips) om volledig grip op uw emoties te krijgen.
Samengevat is de term “puppy blues” een begrip dat verandering, verantwoordelijkheid en aanpassingbenadrukt. Neem de tijd om uw gevoelens te accepteren en steun te zoeken bij anderen. Weet dat met geduld, tijd en toewijding de emoties zullen afnemen en de prachtige beloningen van het hondeneigenaarschap steeds duidelijker naar voren zullen komen. En vergeet niet dat een hondenmaatje voor het leven altijd de moeite waard is om te hebben.