Dit zeer effectieve, zelfgemaakte onkruidverdelger kost bijna niets en is milieuvriendelijk

Evy Lindemans

Dit zeer effectieve, zelfgemaakte onkruidverdelger kost bijna niets en is milieuvriendelijk

Het bestrijden van onkruid zonder het gebruik van schadelijke chemische stoffen is een uitdaging waar veel tuiniers mee te maken hebben. Gelukkig zijn er effectieve, milieuvriendelijke en budgetvriendelijke oplossingen om dit probleem aan te pakken. In dit artikel bespreken we een eenvoudig te bereiden, zelfgemaakte onkruidverdelger die bijna niets kost en tegelijkertijd zorg draagt voor het milieu. We verkennen de ingrediënten, methodes en toepassingen om ervoor te zorgen dat jouw planten onkruidvrij blijven.

De voordelen van een natuurlijke onkruidverdelger

Een zelfgemaakte, milieuvriendelijke onkruidverdelger biedt verschillende voordelen ten opzichte van commerciële chemische producten. Eerst en vooral zijn dergelijke middelen beter voor het milieu, aangezien ze biologisch afbreekbaar zijn en geen giftige stoffen achterlaten die het bodemvoedselweb kunnen verstoren en potentieel uw planten beschadigen. Daarnaast zijn natuurlijke onkruidverdelgers vaak ook goedkoper dan hun chemische tegenhangers, waardoor je dus geld kunt besparen zonder in te leveren op effectiviteit. Bovendien kan je deze onkruidverdelger gemakkelijk zelf maken met alledaagse ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt.

Ingrediënten voor een zelfgemaakte onkruidverdelger

Een effectieve, zelfgemaakte onkruidverdelger bestaat uit slechts enkele eenvoudige ingrediënten die je waarschijnlijk al in je keukenkastje kunt vinden. Dit zijn de basisbestanddelen die je nodig hebt:

 • Witte azijn (of chemische azijn): Azijn is een uitstekende onkruidbestrijder omdat het helpt het vocht uit planten te onttrekken, waardoor ze uitdrogen en sterven. Zorg ervoor dat je een azijnsoort met een hoog percentage azijnzuur kiest, bij voorkeur rond de 10%. Hogere concentraties zullen effectiever zijn in het doden van onkruid.
 • Afwasmiddel: Een klein beetje afwasmiddel kan helpen om de oppervlaktespanning van de azijnoplossing te verminderen, waardoor deze beter aan het onkruid blijft kleven en efficiënter werkt.
 • Zout: Epsom- of keukenzout mixen met azijn vergroot de effectiviteit van de oplossing door het verstoren van de waterabsorptie binnen de wortels van de ongewenste planten.
Dit zeer effectieve, zelfgemaakte onkruidverdelger kost bijna niets en is milieuvriendelijk
Maak je eigen milieuvriendelijke en goedkope onkruidverdelger, methodes, planten, onkruid

Variaties op de basisformule

Er zijn verschillende variaties op de bovengenoemde basisformule die het proberen waard zijn. Iedere tuin en onkruidsituatie is immers uniek, dus experimenteren met deze ingrediënten kan helpen om een mix te vinden die het beste werkt voor jouw specifieke behoeften. Hier zijn een paar variaties om uit te proberen:

 1. Giet het azijnmengsel over een bodempje van gedroogde gemalen pepertjes of cayennepeper. Dit maakt de oplossing niet alleen krachtiger maar schrikt ook ongedierte af zoals slakken en knaagdieren.
 2. Voeg aan het mengsel citroensap toe om de effectiviteit ervan verder te vergroten. Het hoge zuurpercentage zorgt ervoor dat het onkruid nog sneller uitdroogt.
 3. Meng het azijnmengsel met plantaardige olie om zo onkruid met dikkere stelen en bladeren beter aan te pakken. De olie helpt de oplossing hechten aan de plant en verbetert zo het contact tussen de actieve ingrediënten en het onkruid.

Hoe gebruik je de zelfgemaakte onkruidverdelger?

Het gebruik van een zelfgemaakte milieuvriendelijke onkruidverdelger is vrij eenvoudig. Volg deze stappen om je eigen onkruidverdelger op een efficiënte en veilige manier toe te passen:

 1. Meng de gekozen ingrediënten in de juiste hoeveelheden in een spuitfles of gieter met sproeimond. De exacte verhoudingen kunnen variëren, maar een gebruikelijke aanbeveling is om 1 liter azijn te mengen met 1 eetlepel afwasmiddel en eventueel enkele eetlepels zout.
 2. Spuit of giet de oplossing rechtstreeks op het onkruid dat je wilt verwijderen. Zorg ervoor dat je doelgericht handelt om schade aan naburige gewenste planten te voorkomen. Let op: deze oplossing werkt niet selectief en kan ook nuttige plantensoorten aantasten.
 3. Pas de behandeling toe bij zonnig weer voor een meer efficiënte werking. Het zonlicht helpt de azijn sneller te verdampen, wat leidt tot uitdroging en verwelking van het onkruid.

Wees geduldig en geef de zelfgemaakte onkruidverdelger tijd om te werken. Soms zijn meerdere behandelingen nodig om hardnekkig onkruid volledig te elimineren.

Voorzorgsmaatregelen

Zoals bij elk bestrijdingsmiddel, zelfs natuurlijke, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om je tuin en jezelf te beschermen:

 • Bescherm je huid en ogen door handschoenen en een veiligheidsbril te dragen tijdens het mengen en aanbrengen van de oplossing.
 • Zorg ervoor dat je de onkruidverdelger niet direct bij waterwegen of vijvers aanbrengt om te voorkomen dat dieren en planten in het water worden geschaad.
 • Gebruik geen zout in de buurt van gewenste tuinplanten of op plaatsen waar je in de toekomst wilt planten, aangezien dit de grondkwaliteit kan beïnvloeden.

In de wereld van tuinieren is het vinden van een effectieve, zelfgemaakte onkruidverdelger die bijna niets kost en milieuvriendelijk is een combinatie die een wereld van verschil kan maken voor uw tuin en het milieu. Met deze praktische tips en methodes kan je gemakkelijk ongewenste planten uit je tuin verwijderen zonder gebruik te maken van schadelijke chemische stoffen. Dus pak je azijn en afwasmiddel, en ga met een gerust hart aan de slag.

Bordewijk » Dit zeer effectieve, zelfgemaakte onkruidverdelger kost bijna niets en is milieuvriendelijk