Het is geen geheim dat Google een schat aan informatie verzamelt over je online gedrag en interesses. Eén manier waarop dit gebeurt, is via de zoekgeschiedenis die wordt bewaard in je Google-account. Je kunt echter stappen nemen om deze geschiedenis volledig te verwijderen en je privacy beter te beschermen. In dit artikel bespreken we geavanceerde technieken om spoorloos uit je Google-zoekgeschiedenis te verdwijnen.
Je Google-zoekgeschiedenis begrijpen
Voordat we ingaan op het verwijderen van je Google-zoekgeschiedenis, is het belangrijk om te weten wat deze geschiedenis precies inhoudt. Wanneer je bent ingelogd met je Google-account en iets zoekt via Google, dan wordt die zoekopdracht opgeslagen in je zoekgeschiedenis. Hierdoor kan Google gepersonaliseerde resultaten tonen en relevante advertenties aanbieden. Dit is niet alleen beperkt tot wat je typt in de zoekbalk; ook andere activiteiten zoals YouTube-video’s bekijken en navigatieaanvragen maken deel uit van je zoekgeschiedenis.
Zoekinstellingen aanpassen
Een eerste stap om meer controle te krijgen over je zoekgeschiedenis is het aanpassen van je zoekinstellingen. Door bepaalde instellingen uit te schakelen, kun je voorkomen dat Google zoekopdrachten opslaat of gepersonaliseerde advertenties toont op basis van je browsegeschiedenis.
Aangepaste resultaten uitschakelen
- Open een nieuw venster in je browser en ga naar de Google-zoekinstellingen: www.google.com/preferences
- Scroll naar beneden tot je bij ‘Privéresultaten’ komt en schakel deze optie uit. Dit zorgt ervoor dat je alleen algemene zoekresultaten te zien krijgt, zonder invloed van je eerdere zoekopdrachten.
- Klik onderaan de pagina op ‘Opslaan’ om je wijzigingen op te slaan.
Gepersonaliseerde advertenties beheren
- Ga naar het Google-advertentie-instellingenpaneel: www.google.com/settings/ads
- Zet de schakelaar naast ‘Advertenties personaliseren’ op ‘Uit’.
- Je kunt ook individuele adverteerders bekijken en deze blokkeren, als je dat wilt.
Hoe je Google-zoekgeschiedenis volledig te wissen
Na het aanpassen van je zoekinstellingen is het tijd om je bestaande zoekgeschiedenis helemaal te verwijderen. Volg de stappen hieronder en veeg die sporen voorgoed weg.
Zoekgeschiedenis verwijderen en je activiteit beheren
- Log in op het Google-account dat je gebruikte om de zoekopdrachten uit te voeren.
- Ga naar Mijn activiteit: www.google.com/myactivity
- Klik aan de linkerkant van de pagina op ‘Hoe je gegevens worden verwijderd.’
- Kies voor ‘Aangepast bereik’ om een specifieke periode te selecteren waarvan je de gegevens wilt wissen, of kies ‘Alles’ om je volledige zoekgeschiedenis te verwijderen.
- Klik vervolgens op ‘Verwijderen’.
Zorgen voor extra privacy: incognito browsen en VPN’s gebruiken
Bewuste internetgebruikers die écht hun activiteiten verborgen willen houden voor Google, doen er goed aan om extra maatregelen te treffen. Hieronder vind je een aantal technieken om je privacy verder te beschermen.
Incognitomodus gebruiken
De meeste moderne browsers bieden een zogenoemde incognitomodus (ook wel ‘privévenster’ genoemd) waarbij browsegegevens zoals cookies, geschiedenis en tijdelijke bestanden niet worden bijgehouden. Google kan hierdoor niet je zoekopdrachten opslaan of toegang krijgen tot je account. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat incognito browsen niet volledig anoniem is en je IP-adres nog steeds zichtbaar kan zijn voor websites die je bezoekt.
VPN’s gebruiken
Een Virtual Private Network (VPN) is een techniek om online communicatie tussen twee punten te versleutelen, waardoor je privacy en anonimiteit worden vergroot. Wanneer je een VPN-service gebruikt, wordt al jouw internetverkeer gerouteerd door een externe server, waardoor je browsegeschiedenis verborgen blijft voor derde partijen zoals Google. Bovendien helpt een VPN ook om je IP-adres te verbergen, waardoor tracking nog moeilijker wordt.
Nooit meer sporen nalaten in je zoekgeschiedenis
Het verwijderen van je Google-zoekgeschiedenis, het aanpassen van je zoekinstellingen en het gebruik van extra privacytools zoals incognito browsen en VPN’s, stelt je in staat om controle over je online activiteiten te behouden. Door bovenstaande geavanceerde technieken toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je zoekgeschiedenis voortaan spoorloos verdwijnt. Zo houd jij de touwtjes zelf stevig in handen wat betreft je digitale leven!