Google verwijdert inactieve Gmail-accounts vanaf december 2023

Evy Lindemans

Google verwijdert inactieve Gmail-accounts vanaf december 2023

Om de veiligheid en privacy van de gebruikers te waarborgen, heeft Google aangekondigd dat het vanaf december 2023 niet-gebruikte Gmail-accounts zal gaan verwijderen. Gebruikers dienen regelmatig in te loggen op hun accounts om te voorkomen dat deze worden verwijderd.

Als een google-account twee jaar inactief is, behoudt Google zich het recht voor om deze te verwijderen, aldus het techbedrijf. Dit beleid gaat in vanaf december 2023. Het verwijderen van inactieve accounts is bedoeld om de veiligheid en privacy van gebruikers te waarborgen. Gebruikers worden aangeraden regelmatig in te loggen op hun accounts om te voorkomen dat deze worden verwijderd.

De achterliggende reden: veiligheid en privacy

De maatregel wordt genomen omdat inactieve accounts potentieel kwetsbaar kunnen zijn en een risico kunnen vormen voor de gebruikers. Hackers kunnen bijvoorbeeld toegang krijgen tot persoonlijke gegevens of gevoelige informatie die in oude e-mails is opgeslagen. Door deze accounts automatisch te verwijderen, vermindert Google het aantal mogelijke doelwitten voor hackers en beschermt zo zijn gebruikers beter.

Ook andere diensten betrokken bij deze opruiming

Niet alleen Gmail-accounts zullen worden verwijderd, maar ook andere Google-diensten, zoals Google Foto’s en Google Drive, zullen inactieve accounts opruimen. Dit betekent dat alle gegevens die zijn opgeslagen in deze diensten ook zullen worden verwijderd.

Google verwijdert inactieve Gmail-accounts vanaf december 2023
Google verwijdert inactieve Gmail-accounts vanaf december 2023

Regelmatige activiteit als sleutel tot behoud van het account

Het is belangrijk voor gebruikers om regelmatig hun Google-account te controleren en te gebruiken om een verwijdering te voorkomen. Hieronder vindt u enkele tips om uw account actief te houden:

  • Log regelmatig in: Probeer minstens één keer per jaar in te loggen op uw Google-account. Hierdoor wordt uw activiteitsstatus bijgewerkt en kan Google zien dat uw account nog steeds in gebruik is.
  • Gebruik meerdere Google-diensten: Naast Gmail kunt u ook andere Google-producten gebruiken, zoals YouTube, Google Documenten en Google Agenda. Deze activiteit telt namelijk ook mee voor het bepalen of uw account actief is.
  • Update uw contactgegevens: Zorg ervoor dat uw contactinformatie up-to-date is, zodat Google u kan bereiken als er problemen zijn met uw account of als ze u willen waarschuwen over de inactiviteit van uw account.

De impact op zakelijke gebruikers

Zakelijke gebruikers moeten ook goed opletten, want in sommige gevallen kunnen inactieve accounts ook leiden tot het verlies van belangrijke bedrijfsinformatie. Het kan dus raadzaam zijn om regelmatig een back-up te maken van belangrijke gegevens buiten het Google-ecosysteem.

Wat u kunt doen om uw gegevens veilig te stellen

Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat uw gegevens niet verloren gaan bij het verwijderen van inactieve Google-accounts. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen:

  1. Maak regelmatig een back-up: Zorg ervoor dat u regelmatig een back-up maakt van alle belangrijke gegevens die op uw Google-account zijn opgeslagen, zoals e-mails, foto’s en documenten. Sla deze back-ups op een veilige locatie op, buiten het bereik van Google-diensten.
  2. Gebruik een wachtwoordmanager: Door een wachtwoordmanager te gebruiken, kunt u al uw online accounts in de gaten houden en voorkomen dat u ze vergeet. De meeste wachtwoordmanagers bieden ook de mogelijkheid om u automatisch aan te melden bij uw accounts, wat bijdraagt aan het behoud van activiteit.
  3. Autoriseer vertrouwde contactpersonen: Om te voorkomen dat u de toegang tot uw account verliest als gevolg van inactiviteit, kunt u vertrouwde contactpersonen machtigen om namens u actie te ondernemen. Ga hiervoor naar de instellingen van uw Google-account en klik op “Vertrouwde contactpersonen toevoegen”. Deze personen kunnen uw account dan namens u beheren en activiteit tonen.

Controlebericht als waarschuwing voor verwijdering

Voordat Google overgaat tot het verwijderen van inactieve accounts, zal het bedrijf eerst een waarschuwingsmail sturen naar het e-mailadres dat u heeft geregistreerd in uw accountprofiel. Het is daarom essentieel om uw contactgegevens up-to-date te houden. Als u deze waarschuwing ontvangt, heeft u nog de kans om uw account te redden door in te loggen voordat de verwijderingsprocedure begint.

In december 2023 krijgen niet-gebruikte Gmail-accounts te maken met de invoering van een nieuw beleid waarbij Google zich het recht voorbehoudt om deze te verwijderen. Dit is bedoeld om de veiligheid en privacy van gebruikers beter te kunnen waarborgen. Door regelmatig gebruik te maken van Google-diensten, back-ups te maken van uw gegevens en uw contactgegevens bij te houden, kunt u ervoor zorgen dat uw account actief blijft en beschermd wordt tegen verwijdering door dit nieuwe beleid.

Bordewijk » Google verwijdert inactieve Gmail-accounts vanaf december 2023