Risotto is een klassiek Italiaans gerecht dat traditioneel gemaakt wordt met Arborio rijst en diverse ingrediënten, zoals groenten, vlees of vis. Een van de meest geliefde combinaties is die met garnalen, een perfecte smaakmaker voor dit romige en hartige gerecht. In dit artikel gaan we dieper in op de twee populairste risotto met garnalen recepten: een variant met tomaten en een versie met extra touch. Aan het eind van dit artikel heb je watertandend zin om zelf aan de slag te gaan in de keuken!
Risotto met tomaat en garnalen
Een favoriet onder de risottoliefhebbers is de combinatie van tomaat en garnalen. Dit recept is heerlijk fris en licht van smaak, doordat de rijst wordt bereid met een bouillon van groente en witte wijn. Bovendien zorgt de toevoeging van verse tomaat voor een mooi kleurcontrast op je bord.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 300 gram Arborio rijst
- 500 gram rauwe gepelde garnalen
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 4 tomaten
- 800 ml groentebouillon
- 200 ml witte wijn (optioneel)
- 100 gram geraspte Parmezaan
- 25 gram boter
- Fijngesneden basilicum en/of peterselie (voor garnering)
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Verhit wat olijfolie of boter in een grote pan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
- Voeg de rijst toe aan de pan en bak deze kort mee. Blijf goed roeren zodat de korrels niet aanbakken.
- Schenk, indien gewenst, de witte wijn bij de rijst en laat het geheel al roerend doorkoken tot de wijn is verdampt.
- Voeg een paar pollepels groentebouillon toe en blijf constant roeren. Als de bouillon door de rijst is opgenomen, voeg je weer een paar pollepels toe. Herhaal dit proces totdat de rijst gaar is, maar nog wel enige bite heeft (dit duurt ongeveer 15-20 minuten).
- Snijd ondertussen de tomaten in blokjes en verwijder eventueel de zaadlijsten als je geen natte risotto wilt.
- Vlak voor de rijst gaar is, voeg je de garnalen toe. Doe dit niet al te vroeg, want ze worden snel taai als ze te lang worden doorgekookt.
- Voeg tenslotte de tomatenblokjes toe en meng alles goed met elkaar.
- Haal de pan van het vuur en voeg de boter en Parmezaanse kaas toe. Roer nog eens flink door en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de risotto in diepe borden en garneer met wat fijngesneden basilicum of peterselie.
Risotto met een extra touch: room en saffraan
Wil je een keer iets anders serveren dan de klassieke risotto? Probeer dan deze variant met room en saffraan! Door deze ingrediënten toe te voegen krijgt de risotto een extra romige textuur en een heerlijke, subtiele smaak die perfect combineert met de garnalen.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 300 gram Arborio rijst
- 500 gram rauwe gepelde garnalen
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 800 ml visbouillon
- 200 ml slagroom
- Een paar draadjes saffraan
- 100 gram geraspte Parmezaan
- 25 gram boter
- Fijngesneden peterselie (voor garnering)
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Verhit wat olijfolie of boter in een grote pan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
- Voeg de rijst toe aan de pan en bak deze kort mee. Blijf goed roeren zodat de korrels niet aanbakken.
- Voeg een paar pollepels visbouillon toe en blijf constant roeren. Als de bouillon door de rijst is opgenomen, voeg je weer een paar pollepels toe. Herhaal dit proces totdat de rijst gaar is, maar nog wel enige bite heeft (dit duurt ongeveer 15-20 minuten).
- Vlak voor de rijst gaar is, voeg je de garnalen toe. Doe dit niet al te vroeg, want ze worden snel taai als ze te lang worden doorgekookt.
- Haal de pan van het vuur en voeg nu de slagroom, Parmezaanse kaas, saffraan en boter toe. Roer alles goed met elkaar en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de risotto in diepe borden en garneer met wat fijngesneden peterselie.
Met deze twee heerlijke risotto met garnalen recepten heb je genoeg inspiratie om zelf eens een fantastisch gerecht op tafel te zetten. Of je nu kiest voor de frisse, lichte variant met tomaten of de extra romige versie met room en saffraan: succes is gegarandeerd bij jouw gasten!