Het geheim ontrafeld: de tijd die nodig is om 1 kg vet kwijt te raken door te lopen

Evy Lindemans

Het geheim ontrafeld: de tijd die nodig is om 1 kg vet kwijt te raken door te lopen

Wandelen is een uitstekende manier van bewegen voor mensen die hun gezondheid willen verbeteren en gewicht willen verliezen. Het verbrandt calorieën, verbetert de cardiovasculaire gezondheid en vereist geen speciale uitrusting of lidmaatschap in een sportschool. Maar hoelang moet je nu werkelijk lopen om 1 kg vet te verliezen? In dit artikel analyseren we deze vraag door verschillende factoren te onderzoeken, zoals het aantal stappen, minuten wandelen per dag en het verband tussen calorieverbruik en vetverbranding.

Hoeveel calorieën moeten er verbrand worden om 1 kg vet te verliezen?

Om te begrijpen hoe lang je moet lopen om 1 kg vet kwijt te raken, is het essentieel om te weten hoeveel calorieën je moet verbranden. Eén kilogram lichaamsvet bevat namelijk ongeveer 7.700 calorieën. Om 1 kg vet te verliezen, zou je dus een energietekort van 7.700 calorieën moeten creëren. Dit kan gedaan worden door minder calorieën te consumeren dan je verbrandt of door meer calorieën te verbranden met fysieke activiteit.

Calorieverbruik tijdens het wandelen

Het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het wandelen hangt af van verschillende factoren, zoals je gewicht, loopsnelheid en de afstand die je aflegt. Om een schatting te maken van het aantal verbrande calorieën tijdens het wandelen, kun je gebruik maken van formules en rekenmachines die inzicht geven in het energieverbruik per uur of per minuut.

Voorbeeld van de calorieënverbranding voor iemand met een gewicht van 70 kg die gedurende 1 uur loopt:

 1. Wandelen aan 5 km/uur: ongeveer 280 calorieën
 2. Wandelen aan 6 km/uur: ongeveer 350 calorieën
 3. Wandelen aan 7 km/uur: ongeveer 430 calorieën

Houd er echter rekening mee dat deze berekeningen algemene schattingen zijn en dat individuele verschillen variaties kunnen veroorzaken.

Het geheim ontrafeld: de tijd die nodig is om 1 kg vet kwijt te raken door te lopen
Het geheim ontrafeld: de tijd die nodig is om 1 kg vet kwijt te raken door te lopen

Hoeveel stappen om 1 kg vet te verliezen?

Eén populaire manier om fysieke activiteit bij te houden is aan de hand van het aantal stappen dat je zet. Het ideale doel dat vaak wordt aangehaald is 10.000 stappen per dag. Maar hoeveel stappen moet je echt zetten om 1 kg vet kwijt te raken?

 • 5.000 stappen per dag: dit komt overeen met ongeveer 250 calorieën voor een persoon van 70 kg. Dit betekent dat je zo’n 31 dagen nodig hebt om een energietekort van 7.700 calorieën te creëren en dus 1 kg vet te verliezen.
 • 10.000 stappen per dag: dit komt overeen met ongeveer 500 calorieën voor een persoon van 70 kg. Dit betekent dat je zo’n 15 tot 16 dagen nodig hebt om een energietekort van 7.700 calorieën te creëren en dus 1 kg vet te verliezen.
 • 15.000 stappen per dag: dit komt overeen met ongeveer 750 calorieën voor een persoon van 70 kg. Dit betekent dat je zo’n 10 dagen nodig hebt om een energietekort van 7.700 calorieën te creëren en dus 1 kg vet te verliezen.

Deze berekeningen gaan er echter vanuit dat je de extra verbruikte calorieën niet compenseert door meer te eten. Bovendien kan het aantal benodigde stappen verschillen, afhankelijk van individuele factoren zoals gewicht, metabolisme en loopafstand.

Hoeveel minuten wandelen per dag om 1 kg vet te verliezen?

Om 1 kg vet te verliezen, kun je ook kijken naar het aantal minuten wandelen per dag. Als we ervan uitgaan dat een persoon van 70 kg gemiddeld 350 calorieën per uur verbrandt bij een snelheid van 6 km/uur, kunnen we het volgende vaststellen:

 • 30 minuten wandelen per dag: dit betekent dat het ongeveer 22 dagen duurt om een energietekort van 7.700 calorieën te creëren en dus 1 kg vet te verliezen.
 • 60 minuten wandelen per dag: dit betekent dat het ongeveer 11 dagen duurt om een energietekort van 7.700 calorieën te creëren en dus 1 kg vet te verliezen.
 • 90 minuten wandelen per dag: dit betekent dat het ongeveer 7 dagen duurt om een energietekort van 7.700 calorieën te creëren en dus 1 kg vet te verliezen.

Deze berekeningen zijn opnieuw gebaseerd op algemene schattingen en kunnen variëren afhankelijk van individuele factoren. Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat gewichtsverlies idealiter geleidelijk zou moeten gebeuren, met een snelheid van maximaal 0,5 tot 1 kg per week.

Variabelen die invloed hebben op gewichtsverlies door wandelen

Het is duidelijk dat er geen vast antwoord is op de vraag hoelang men moet lopen om 1 kg vet te verliezen. Dit komt omdat er verschillende variabelen zijn die invloed hebben op gewichtsverlies bij het wandelen, zoals:

 • Leeftijd
 • Geslacht
 • Stofwisselingstype
 • Voedingspatroon
 • Uitrusting en kleding
 • Ondergrond en wandelgebied
 • Weersomstandigheden
 • Fysieke fitheid
 • Gezondheidsstatus

Bij het proberen om gewicht te verliezen door wandelen, is het aan te raden om rekening te houden met deze factoren en je voortgang regelmatig te evalueren. Bovendien is het belangrijk om een evenwichtig voedingspatroon na te streven en op zoek te gaan naar plezierige manieren om actief te blijven.

Bordewijk » Het geheim ontrafeld: de tijd die nodig is om 1 kg vet kwijt te raken door te lopen