Gado gado is een traditioneel Indonesisch gerecht dat zowel enorm smaakvol als gezond is. Deze verfrissende salade bestaat voornamelijk uit gekookte groenten, ei en een overheerlijke pindasaus. In dit artikel nemen we je mee naar de exotische keuken van Indonesië, en delen we de 3 beste snelle en makkelijke recepten om thuis een fantastische gado gado te bereiden.
Recept 1: Klassieke gado gado
Het eerste recept dat we met je willen delen, is de klassieke versie van gado gado. Met zijn heerlijk knapperige groenten en romige pindasaus is het geen wonder dat deze Indonesische salade in zo veel verschillende landen geliefd is. Hieronder vind je de ingrediënten die je nodig hebt voor 4 personen en de bereidingswijze.
Ingrediënten:
- 300 gram sperziebonen
- 200 gram taugé
- 2 middelgrote aardappelen
- 8 kleine stukjes tempeh of tofu, gebakken
- 1 komkommer
- 100 gram kool, fijngesneden
- 4 eieren, hardgekookt
- Handje kerupuk (Indonesische kroepoek)
- Ingrediënten voor de pindasaus:
- 200 gram pindakaas
- 1 teentje knoflook, geperst
- Juice van 1 limoen
- 2 el ketjap manis
- ½ tl sambal oelek (of meer naar smaak)
- 200 ml water
Bereidingswijze:
- Schil en snijd de aardappelen in blokjes. Kook ze beetgaar in een pan met gezouten water.
- Snijd de uiteinden van de sperziebonen en kook ze ongeveer 5 minuten tot ze beetgaar zijn.
- Blancheer de taugé kort in kokend water en spoel daarna af met koud water.
- Was en snijd de komkommer in dunne plakjes. Verdeel alle ingrediënten op een bord of in kommetjes.
- Bereid de pindasaus door alle ingrediënten in een pannetje te mengen en het geheel op laag vuur net zo lang te verwarmen totdat je de gewenste dikte hebt bereikt. Voeg eventueel extra water toe als de saus te dik wordt.
- Serveer de gado gado salade met de warme pindasaus en garneer met wat kerupuk.
Recept 2: Gado gado met kip
Voor wie op zoek is naar een iets vullender versie van gado gado, hebben we een heerlijke variatie met kip toegevoegd. Zo maak je deze gezonde salade nóg voedzamer. Volg de ingrediënten en bereidingswijze hieronder voor een geweldig bord vol smaak.
Ingrediënten:
- Alle ingrediënten uit recept 1
- Extra toevoeging:
- 350 gram kippendijfilet, in stukjes gesneden
- 2 el ketjap manis
- 1 el sambal badjak
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- Zonnebloemolie, om in te bakken
Bereidingswijze:
- Marineer de kip met ketjap manis, sambal badjak en knoflook gedurende 20 minuten.
- Bak de gemarineerde kip in zonnebloemolie tot het gaar is.
- Maak de gado gado zoals beschreven staat bij recept 1.
- Voeg naast de tempeh of tofu ook de gebakken kip toe aan de salade.
Recept 3: Veganistische gado gado
Voor degenen die liever geen dierlijke producten eten, hebben wij een fantastisch veganistisch recept voor gado gado samengesteld. Hieronder vind je alle ingrediënten en instructies om deze heerlijke salade te bereiden.
Ingrediënten:
- De groenten, tempeh/tofu en pindasaus uit het klassieke recept (recept 1), maar zonder de eieren en kerupuk
- Extra toevoeging:
- 125 gram champignons, in plakjes gesneden
- Zonnebloemolie, om in te bakken
- 50 gram verse koriander, fijngehakt
Bereidingswijze:
- Bak de champignonplakjes kort in zonnebloemolie met een snufje peper en zout tot ze lichtbruin zijn.
- Verdeel de champignons samen met de andere ingrediënten op een bord of in kommetjes.
- Giet de pindasaus over de gado gado en bestrooi het geheel met verse koriander ter vervanging van de kerupuk als garnering.
Met deze drie fantastische recepten ben je gegarandeerd van een smakelijke en gezondere maaltijd volgens Indonesische traditie. Geniet van de verrukkelijke smaken en smullen maar!