Toiletpapier is voor veel mensen een vanzelfsprekend hygiënisch product. Toch merken toeristen vaak op dat het in Japan minder gebruikelijk is om wc-papier te gebruiken na een bezoek aan het toilet. Dit heeft alles te maken met de manier waarop Japanners hun behoefte doen en zich vervolgens reinigen. In dit artikel leer je meer over de keuze voor alternatieve methoden, zoals water en doekjes, en de mogelijke problemen die hiermee worden voorkomen, zoals verstoppingen.
Een andere kijk op reinheid na toiletgebruik
In Japan hechten ze veel waarde aan persoonlijke hygiëne en properheid. Het gebruik van toiletpapier is daarbij niet altijd even efficiënt, omdat het na gebruik bepaalde bacteriën kan achterlaten op de huid. Daarentegen zien Japanners het gebruik van water als een betere reinigingsmethode.
Japanse toiletten: bidetten en washlets
Bijna alle openbare toiletten in Japan zijn uitgerust met zogenaamde bidet- of wasfuncties. Deze toiletten worden ook wel ‘washlets’ genoemd. Deze geavanceerde toiletten zijn voorzien van een sproeier die na gebruik het onderlichaam van de gebruiker schoonmaakt met water. Hierdoor hebben Japanners geen wc-papier nodig om zichzelf te reinigen. Na het afspoelen kan er eventueel een klein stukje wc-papier worden gebruikt om de huid te drogen, maar dit is niet altijd noodzakelijk.
Doekjes in plaats van wc-papier
Een ander veelgebruikt alternatief voor wc-papier in Japan zijn vochtige doekjes. Deze zogenaamde ‘wet wipes’ bevatten reinigingsmiddelen en zijn vaak geparfumeerd, wat zorgt voor een grondige en verfrissende reiniging na gebruik van het toilet. Bovendien kunnen deze doekjes makkelijker bacteriën verwijderen dan droog wc-papier.
Milieuvriendelijke varianten
Ondanks dat standaard wegwerpdoekjes als onmilieuvriendelijk worden gezien, bestaan er ook milieuvriendelijke alternatieven. Zo heb je bijvoorbeeld herbruikbare bamboe- of katoenen doekjes die gewassen kunnen worden na gebruik. Ook het gebruik van biologisch afbreekbare wegwerpdoekjes is een optie. Japanners hechten veel waarde aan de duurzaamheid en bescherming van de natuur, waardoor dergelijke verantwoorde producten aansluiten bij hun principes.
Het vermijden van verstoppingen
Apart van hygiënische redenen, zijn er nog andere logische motieven om geen toiletpapier te gebruiken. Het gebruik van wc-papier kan in sommige situaties leiden tot verstopte rioleringen en opstoppingen in het leidingwerk. Denk bijvoorbeeld aan oude gebouwen met smalle pijpen of de noodzaak om grote hoeveelheden wc-papier te verwerken.
Water als afvalverwerkingsmethode
In Japan wordt er net zoals in andere Aziatische landen veel rijst gegeten. Rijst zorgt voor steviger ontlasting dan een Westers dieet, waardoor er meer moeite nodig is om dit afval via het toilet af te voeren. Door water te gebruiken als reinigingsmiddel, kan ook de ontlasting makkelijker worden verwerkt door de riolering. Hierdoor zijn verstoppingen minder snel een probleem.
Beperkte waterbesparende maatregelen
Hoewel sommige mensen zich zorgen maken over waterverbruik bij het gebruik van bidetten en washlets, valt dit in werkelijkheid vaak mee. De meeste moderne Japanse toiletten hebben namelijk een sensor die exact bepaalt hoeveel water er nodig is om de gebruiker schoon te spoelen. Dit voorkomt niet alleen waterverspilling, maar zorgt ook voor een duurzamer en milieuvriendelijker alternatief voor toiletpapier.
een verrassend logische keuze
Het gebruik van water en doekjes als alternatief voor toiletpapier wordt door Japanners als hygiënischer, efficiënter en milieuvriendelijker gezien. De inzet van geavanceerde toiletten met ingebouwde spoelfuncties maakt het bovendien gemakkelijk om deze alternatieven te verkiezen boven traditioneel wc-papier. Tenslotte helpt het gebruik van water en doekjes bij het voorkomen van onaangename verstoppingen en draagt het bij aan de duurzame principes die Japan hoog in het vaandel heeft staan.