Waarom rolt uw hond zich op de grond? Ontdek de voornaamste redenen

Evy Lindemans

Als hondenbezitter hebt u het vast en zeker wel eens meegemaakt: uw trouwe viervoeter stort zich plotseling op de grond en begint zich vol overgave te rollen. Hoewel dit gedrag er vreemd en soms zelfs komisch uitziet, zijn er verschillende logische verklaringen voor. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van het rolgedrag van honden en bespreken we de belangrijkste oorzaken.

Hondengeur maskeren met andere geuren

Eén van de primaire redenen dat honden zich rollen op de grond is hun instinct om hun eigen geur te maskeren. Honden hebben namelijk een zeer sterk ontwikkeld reukvermogen en maken daar ook graag gebruik van. Door zich in een sterke geur te wentelen, kunnen ze ongemerkt dichter bij mogelijke prooien komen zonder direct door hen opgemerkt te worden.

Aantrekkelijke geurtjes zijn een magneet

Hoe viezer of uitgesprokener de geur, hoe aantrekkelijker deze vaak is voor onze huisdieren. Met name de geur van dode dieren, uitwerpselen of urine doet het goed bij onze harige vrienden. Dit kan ervoor zorgen dat uw hond zich letterlijk aangetrokken voelt tot dergelijke plekken en zich vol overgave rolt in de sterkst ruikende substantie die hij kan vinden.

Zich ontdoen van jeuk of pijn

Hoewel rollen op de grond voor sommige honden een instinctieve actie is, kan het bij andere viervoeters juist duiden op een onderliggend probleem. Het is goed mogelijk dat uw lieveling probeert zich te ontdoen van een irritatie op zijn huid, zoals jeuk, pijn of irritatie door een parasiet. Zo gaat uw hond tevens op zoek naar verlichting bij huidaandoeningen als eczeem of schimmel.

Gisten en allergenen

Het is belangrijk om alert te blijven op veranderingen in het gedrag van uw huisdier, aangezien een plotselinge toename in dit soort rolgedrag kan duiden op een (medisch) probleem waar snel iets aan gedaan moet worden. Denk bijvoorbeeld aan een overgroei van gisten of een voedselallergie, die beide huidproblemen kunnen veroorzaken.

Ontspanning en stressvermindering

Soms rolt een hond zich gewoon op de grond omdat hij daar goed ontspant. Dit kan een fysiek gevoel zijn, bijvoorbeeld wanneer ze proberen een stijve of pijnlijke spier los te maken, of ze genieten gewoon van de massage die de ondergrond biedt.

Anderzijds kan dit gedrag ook een manier zijn om stress te verminderen. Rollen op de grond kan namelijk helpen bij het vrijmaken van endorfine, wat een natuurlijke geluksstof is. Wanneer uw hond zich gestrest voelt, kan hij ervoor kiezen zich op de grond te rollen om zichzelf weer rustig en ontspannen te voelen.

Rollen om mineralen op te nemen

Een andere mogelijke oorzaak voor rollend gedrag is dat honden het doen om bepaalde mineralen, zoals zouten of andere nuttige stoffen die in de aarde voorkomen, op te nemen via hun vacht. Hoewel dit slechts sporadisch voorkomt, is het een mogelijkheid die niet mag worden uitgesloten.

Aandacht vragen

Tot slot kan het ook zijn dat uw hond gewoon zijn best doet om uw aandacht te trekken. Net als kinderen weten honden precies welk gedrag een reactie van hun baasjes zal krijgen, en soms resulteert dit in activiteiten als rollen op de grond. Dit kan duiden op een onderliggende behoefte aan meer mentale stimulatie of interactie met u als eigenaar.

Blijf betrokken en speel samen

Het is belangrijk om niet te vergeten dat goedkeurende aandacht belonend werkt voor uw hond. Om te voorkomen dat uw viervoeter zich gaat vervelen, is het zaak om geregeld samen te spelen en mentale uitdagingen aan te bieden. Zo kunt u bijvoorbeeld bepaalde speeltjes of lekkernijen verstoppen in huis of in de tuin.

Wanneer moet u zich zorgen maken?

Zolang uw hond slechts af en toe op de grond rolt, hoeft u zich over het algemeen geen zorgen te maken. Echter, wanneer dit gedrag plotseling vaker voorkomt dan normaal, is het raadzaam om uw dierenarts te raadplegen. Zij kunnen helpen bij het vaststellen van eventuele medische oorzaken en mogelijk een gerichte behandeling aanbieden.

Bordewijk » Waarom rolt uw hond zich op de grond? Ontdek de voornaamste redenen